Vliv finančních problémů na vztah

26.04.2022 | Finance

Rozdílný pohled na finance má na lásku a vztahy negativní dopad. Co se děje s partnerstvím, když ho zatíží hádky o peníze? Počítejte s tím, že sami si s tím zřejmě neporadíte!

Jedná se o standardní stav. Podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit, kterého se zúčastnilo přes 4 000 respondentů, se dvě třetiny Čechů (64 procent) hádají kvůli finančním výdajům (1). Právě peníze patří k častým důvodům sporů, jimž páry musí chtě nechtě čelit. Ve skutečnosti je finanční napětí často uváděno jako faktor přispívající k mnoha rozvodům. 

Ztráta důvěry vinou finanční nevěry

Finanční nevěra je, když jeden z partnerů skrývá finanční informace nebo svá osobní rozhodnutí, jež předem nekonzultuje se svým protějškem. Jedná se o nezodpovědné utrácení, dluhy, které nelze splatit, lichvářské půjčky, tajné rozprodávání společných věcí a podobně. Toto toxické chování vede k velkým problémům jak ve finančním životě, tak i tom párovém (2). Zkrátka a dobře, pokud jsou problémy způsobeny špatným hospodařením ze strany jednoho partnera, může se zdát nemožné znovu mu svěřit něco důležitého. A na to se nabalují i další věci.

Obviňování

Boj se správou každodenních účtů na partnery vyvíjí tlak. Spolu se ztrátou důvěry pak přichází obviňování a kontrolování výdajů. „Opravdu sis potřebovala udělat nehty?“ nebo „Kolik jsi utratil, když jsi byl s kamarády na pivu?“ Dokonce i výběr toaletního papíru představuje problém. Stačí levnější dvouvrstvý, nebo je skutečně nutné kupovat ten lepší a dražší (3)?

Chronický stres

Je jedno, zda se jedná o muže, nebo ženu. Jakmile se jeden z dvojice chová nezodpovědně, nebo pár jako takový čelí neustálému stresu vyvolanému napjatým finančním rozpočtem a neočekávanými výdaji, je vztah napjatý a v křeči. Vždy platí, že finanční problémy vztah velmi zatěžují a mohou změnit způsob, jakým se partneři k sobě chovají. Navíc se vše děje překvapivě rychle (3). 

Porucha v komunikaci

Jedním z největších dopadů finančního stresu je bezesporu porucha v efektivní komunikaci. Bohužel, v dobách obtíží je právě upřímná a produktivní komunikace nejdůležitější dovedností potřebnou k překonání bouřek, pokud vztah má fungovat. Obvykle k tomu ale dva lidi, utápějící se v beznaději, nestačí. Jakkoli to může být těžké, pokud pociťujete tlak a stres z finančních problémů, zastavte se na chvíli a zvažte, zda překážky zvládnete svépomocí, nebo se pro jistotu – a to co nejdříve – obrátíte na někoho nezaujatého. Tou další osobou klidně může být i mentor (3).

Zdroje: (1) www.proficredit.cz/public/media/tiskove-zpravy/letni-dovolenou-si-nedopreje-kazdy-ctvrty-cech-na-slovensku-bude-v-lete-bez-dovolene-dokonce-tretina-lidi, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230928/, (3) wwwacademic.oup.com/jcr/article/47/1/1/5610529







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat